STAMP RALLY: Una experiència artística per la Pau



El passat mes de novembre un grup d’artistes japonesos van venir per traslladar un missatge de pau, organitzant l’exposició STAMP RALLY- GRAVATS PER LA PAU al Centre Cívic de la Barceloneta.

Va ser un fet poc habitual i una experiència molt enriquidora per la gent del barri que hi va participar.

Aquesta exposició no era una simple exposició sinó que es demanava a la gent que participés creant un gravat sobre la pau, la solidaritat i l’ecologia... Aquestes obres creades a la Barceloneta van ser, ni més ni menys que 400 tampons realitzats sobre fustes de 5cmx5cm amb unes eines anomenades gubies. Amb aquests tampons, realitzats per nens i nenes, per adults i per artistes, s’estampaven sobre paper creant gravats que ells mateixos enganxaven a l’exposició formant una composició.

Les guerres, el terrorisme, l’escalfament del planeta, la destrucció del medi ambient, etc. Són notícies que s’escolten cada dia en diferents mitjans de comunicació. Hem Volgut que tothom pensi i reflexioni per tal que, units, puguem estendre més enllà de les fronteres aquesta pau que tots desitgem.


Les obres ja estan al Japó on s’exposaran juntament amb més de 4000 gravats per generar una reflexió sobre la pau al món.


Van participar grups de Ceip Mediterrània, IES Salvat Papasseit, Ceip Alexandre Galí, l’Escola d’Adults de la Barceloneta, El Casal Infantil, la Biblioteca de la Fraternidad, de la Fundació Catalana Sindrome de Down, del Centre Cívic Barceloneta i les persones que es van afegir en veure la possibilitat de participar.


Aquesta iniciativa va sorgir d’una persona molt entranyable, l’Albert Plaza. Ell és un artista de la Barceloneta, molt jove, té més de 80 anys, i molt polifacètic, ple de sensibilitat i amb una energia contagiosa. Ha exposat a diferents galeries d’art del Japó i és allà on va conèixer aquesta iniciativa de pau.


Des de la tornada d’aquest viatge, tres anys enrere, ell va pensar que seria maco poder traslladar aquest missatge de pau al seu barri. Ho va proposar a la biblioteca i desprès al Centre Cívic i van començar plegats una petita aventura que ha valgut la pena de viure.


El col·lectiu des del Japó va començar a realitzar accions en aquesta línia i desprès de dos anys de contactes, via carta i via mail, es va poder aconseguir.


Nou persones amb edats compreses entre els 14 i 70 anys ens van visitar i ens van traslladar aquest missatge i la seva forma de viure. També gràcies a Chisato i a Toshio que viuen a Barcelona, i que vam conèixer buscant col·laboradors. Es van oferir a participar a l’experiència com a traductors i ens van ajudar molt per aconseguir aquest fet.


Des de el Centre Cívic donar les gràcies a tots els que van participat en aquesta experiència i sobre tot a l’Albert per la seva empenta, constància, il·lusió i sobretot per transmetre aquestes energies tan necesaries avui en dia.


L’art com una forma de transformació social ha aportat el seu gra de sorra per a la creació de consciència global des de lo territorial. L’art per la pau un fet senzill però amb molt simbolisme.


Juan Carlos Regidor / Centre Cívic Barceloneta