Primavera 2013: Activitats per dones de la Barceloneta


Dins de l’activitat “Surt amb nosaltres” el dissabte 27 de abril a les 17h us proposem realitzar l’itinerari urbà “A peu per la Barcelona de les Dones”organitzat pel Museu d’Història de Catalunya.
Els carrers de Ciutat Vella han estat escenari quotidià de la vida de moltes dones anònimes amb els oficis més variats, però també del dia a dia de reines, metgesses, intel·lectuals i dones influents, el nom de les quals ha arribat fins als nostres dies: Galóla Placídia, Elionor de Sicília, Juliana Morell o Dolors Monserdà  en són exemple. Tot passejant, analitzarem l’evolució històrica del paper de les dones a la societat des de la Barcelona romana fins a l’actualitat i coneixerem aquells indrets en els quals encara avui podem trobar indicis del seu llegat.
L’activitat és gratuïta, està adreçada a dones de la Barceloneta i es poden inscriure encara 15 persones.
Les persones interessades en participar han d’escriure un correu electrònic a info@igualsidiferents.org amb: nom, cognom i número de telèfon.
Recorregut (2 hores):
_ Sortida del Museu d’Història de Catalunya
_ Muralla romana dels carrer Regomir, actual Pati Llimona. L’evolució del paper de la dona a Galóla Placídia.
_ Restes del Palau Reial Menor, al carrer Ataulf. La reialesa a l’època medieval: el paper de la dona com a perpetuadora de la dinastia: Elionor de Sicília.
_ Call jueu. Les dones a la comunitat jueva. Els seus oficis: les dones metgesses.
_ Palau de la Comtessa de Palamós, al carrer del Bisbe Caçador. La dona de la noblesa al segle XVI. La correspondència entre Hipòlita Roís de Liori iEstefania de Requesens.
_ La carassa del carrers Mirallers. Els bordells i la prostitució. De l’Edat mitjana al segle XVII.
_ Plaça de la Llana. L’artesanat, el gremialisme i els oficis femenins. La revolta del pa de 1789: Josepa Vilaret.
_ Plaça de les Beates. Una dona humanista: Juliana Morell.
_ Barri de Sant Pere, Biblioteca Francesc Bonnemaison. L’evolució dels drets socials i polítics de les dones. Les figures de Dolors Monserdà i Francesca Bonnemaison
.